Άρθρο Localit 18 Ιανουαρίου, 2021

Τι διεκδικεί η Αυτοδιοίκηση από το Ταμείο Ανάκαμψης – Δώδεκα προτάσεις της ΚΕΔΕ

Δώδεκα  προτάσεις για έργα και δράσεις της Αυτοδιοίκησης που αφορούν πέντε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες έχει  υποβάλει από το καλοκαίρι η ΚΕΔΕ για την ένταξή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης. Προτάσεις επανέφερε προς  συζήτηση κατά την πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Το στοίχημα της ΚΕΔΕ αφορά στο εξής: Να πετύχει τη συμμετοχή και τον ενεργό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην εκμετάλλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε απευθείας είτε μέσω μιας ξεκάθαρης διαχειριστικής αρχής.

Ο πρόεδρος  Δ. Παπαστεργίου σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου είχε τονίσει την ανάγκη η Αυτοδιοίκηση να οργανωθεί και να ωριμάσει άμεσα τον σχεδιασμό της, καθώς το 70% των πόρων του Ταμείου πρέπει να δεσμευτούν το 2021 και το 2022 και τα υπόλοιπα μέχρι το 2026.

«Είναι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα και άρα θα πρέπει να βρούμε άμεσα και γρήγορα ώριμα έργα για να τα εντάξουμε. Το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται να δώσει ώθηση στην ανάγκη για αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας»,υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.

Οι δώδεκα προτάσεις αφορούν τους εξής θεματικούς άξονες:

  1. Την ψηφιοποίηση της λειτουργίας των Δήμων και της τοπικής οικονομίας.

2.Την πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

3.Την ενίσχυση των υποδομών.

4.Την απασχόληση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

5.Τη δημιουργία ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων

Οι κοστολογημένες προτάσεις της ΚΕΔΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι:

  1. Πράσινος Μετασχηματισμός των Πόλεων και των Δήμων για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών.
  2. Waste management – Διαχείριση των απορριμμάτων, περιορισμός των απορριμμάτων ενίσχυση και πρόληψη και σύγχρονη διαχείριση
  3. Έξυπνες και βιώσιμες πόλεις – Ο ψηφιακός δεκάλογος για έξυπνες και βιώσιμες πόλεις, το smart κομμάτι.
  4. Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση – Το επόμενο Βήμα – προκειμένου να μπορέσουμε να οργανώσουμε εσωτερικά τους Δήμους
  5. Ανάπτυξη δικτύων 5 ης γενιάς από τους Δήμους – 5G Plug n’Play Cities. (πάνω από τον Δημοτικό φωτισμό για να μπορέσουμε γρήγορα και μέσω ΣΔΙΤ να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη των δικτύων)
  6. Αυτοδιοίκηση – Στηρίζοντας την Κοινωνική Συνοχή –  Αναβάθμιση Κοινωνικών Δομών με το βλέμμα στο μέλλον (με δημιουργία Πανελλήνιου Δικτύου Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας και Πρόνοιας, Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και της εργασίας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες)
  7. Πόλεις της Ελλάδας – Εθνικά πλεονεκτήματα – Λιμάνια, Μαρίνες, ιατρικός και ιαματικός τουρισμός – Αξιοποίηση Δημοτικής περιουσίας.
  8. Υποδομές και προσβασιμότητα στις πόλεις (περιλαμβάνεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ αλλά και της ανακατασκευή των δρόμων των πόλεων, την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα, τοποθέτηση ψηφιακών μετρητών ύδρευσης)
  9. Ανθεκτικές πόλεις – Ισχυρή Πολιτική Προστασία (δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών και όχι μόνο κέντρων που θα προστατεύουν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο τις ανθρώπινες ζωές)
  10. Νέοι υποδοχείς επιχειρηματικότητας (με δεδομένο ότι ο οδικός, σιδηροδρομικός, και λιμενικός χάρτης της χώρας αλλάζει να δημιουργηθούν βιομηχανικές περιοχές με νέους υποδοχείς)
  11. Αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής και δημιουργία ενός διαδημοτικού κοινωνικού δικτύου με ομογενοποίηση της κοινωνικής πολιτικής
  12. Κοινωνική Ενσωμάτωση προσφύγων-μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες / Ένταξή τους στην αγορά εργασίας (Ενίσχυση ελληνομάθειας, εξοικείωση με υπηρεσίες του δημοσίου, Υποστήριξη ωφελουμένων από διαμεσολαβητές, Συμβουλευτική οικογενειών με μαθητές, Πιστοποίηση ωφελουμένων σε δεξιότητες).

Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στην Κομισιόν

Στο μεταξύ πυκνώνουν οι επαφές μεταξύ της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής με την Κομισιόν προκειμένου να οριστικοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στο Μάρτιο.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να κλείσει το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων των υπουργείων που θα χρηματοδοτηθούν από τα περίπου 17 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε επιδοτήσεις, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα 32 δις ευρώ. Τα κριτήρια για την επιλογή των επιδοτήσεων είναι μεταξύ των άλλων κατά πόσο τα σχέδια μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων με τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται, αλλά και κατά πόσο συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη ανάπτυξη.

Αρκετά έργα και προγράμματα θα ξεκινήσουν πριν από την πρώτη προκαταβολή που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αντιστοιχεί στο 13% του ποσού που δικαιούται. Τα έργα που θα προχωρήσουν ταχύτερα θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ. Σύμφωνα με τον κανονισμό του Ταμείου μπορούν να περιληφθούν έργα, προγράμματα και επενδύσεις από τον Φεβρουάριο του 2020,

Οι επενδύσεις για την ανακαίνιση κτιρίων, το λεγόμενο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», πρωταγωνιστεί στο σκέλος των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτό θα προστεθούν κι άλλες μεταρρυθμίσεις όπως η στήριξη επιχειρήσεων, κυρίως οι μικρές, που δεν έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων.

Το Φεβρουάριο, τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι δράσεις και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το σκέλος των δανείων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ., με ορίζοντα ολοκλήρωσης των συζητήσεων έως το τέλος του μήνα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το ποσό αυτό να κατευθυνθεί σε αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό θα συμβεί με συμμετοχή του Ταμείου με ποσοστό έως 50% και το υπόλοιπο να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια και προέγκριση τραπεζικού δανείου.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 26 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ για την τροπολογία του ΥΠΕΝ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Η ΚΕΔΕ επανέρχεται στο φλέγον ζήτημα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και τις πολλαπλές αναταράξεις…

Ρεπορτάζ 26 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δράσεις για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ενόψει Πάσχα

Σειρά δράσεων που προσβλέπουν στην ενίσχυση του εορταστικού τραπεζιού των οικονομικά αδύναμων οικογενειών υλοποιεί ο…

Ρεπορτάζ 26 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάτρα: Μεγάλη συμμετοχή δημοτών στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών, για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία Οικιακής Κομποστοποίησης που…