Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021
Η ΚΕΔΕ
07 Οκτωβρίου, 2020

Ψήφισμα του ΔΣ της ΚΕΔΕ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

To Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος αξιολογεί πως η κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη διαταραγμένη περιφερειακή σταθερότητα της περιοχής μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας των δύο λαών Ελλάδος και Αρμενίας, όπως προκύπτουν από το γεγονός ότι :

  • Οι σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας έχουν μακροχρόνιο ιστορικό υπόβαθρο και συνδέονται με τη συνύπαρξη Ελλήνων και Αρμενίων κατά τη Βυζαντινή περίοδο και κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
  • Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που συντελέστηκε το 1915, ενώ αντίστοιχα, η Αρμενική Βουλή έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
  • Η Ελλάδα έχει χορηγήσει αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεργασία και με Διεθνείς Οργανισμούς, ενώ παρέχει την υποστήριξή της για την προσέγγιση της Αρμενίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
  • Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας, οι δύο χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, ΣτΕ, ΟΣΕΠ), ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Αρμενία.

 

Με βάση τα παραπάνω κι εκπροσωπώντας την Ελληνική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού

  1. Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας , που χρησιμοποιείται ως τρόπος επίλυσης διαφορών μεταξύ των κρατών και των λαών.
  2. Αποδοκιμάζουμε απερίφραστα κάθε παρέμβαση τρίτης χώρας που υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή και καλούμε την Τουρκία να απέχει πλέον από κάθε ενέργεια ή δημόσια τοποθέτηση επίσημου κρατικού λειτουργού της, που κινείται προς τη λογική αυτή.
  3. Δηλώνουμε τη βαθιά μας πεποίθηση, πως η επίλυση κάθε κρίσης είναι δυνατή μόνον μέσα από το διάλογο , στη βάση των κανόνων του Διεθνούς και τη χρήση ειρηνικών μέσων, κι όχι με την απειλή των όπλων.
  4. Εκφράζουμε την προσήλωσή μας στο σεβασμό μας στα δικαιώματα όλων των λαών, που στηρίζονται στην εφαρμογή των κανόνων ντου Διεθνούς Δικαίου.

Κατηγορίες

Σχετικες Αναρτησεις

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 14 Ιανουαρίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Με σύμμαχο το Υπουργείο Εσωτερικών προχωράμε για τις τομές που χρειάζεται η νέα σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση
Διεθνείς Σχέσεις 14 Ιανουαρίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας – Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Νοέμβριος 2020 – Μάιος 2021)