Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021
Η ΚΕΔΕ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ PRODESA
Άρθρο Localit 28 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση της περιφέρειας Θεσσαλίας για μετεξέλιξη της σε Smart Region

Πρόταση για τη μετεξέλιξη της σε #Smart_Region καταθέτει η περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός συναντήθηκε χθες με τον υφυπουργό  Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Στύλιο, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα νέα προγράμματα που δρομολογεί άμεσα το υπουργείο για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως το πρόγραμμα «Λευκές Περιοχές» με το οποίο αποκτούν τηλεοπτικό σήμα απομακρυσμένες περιοχές και το νέο πρόγραμμα που αναμένεται να τρέξει το επόμενο διάστημα για δωρεάν πρόσβαση στο Internet, σε 1.000 δημόσια σημεία σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάζεται με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και καταθέτει το προσεχές διάστημα πρόταση χρηματοδότησης, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το οποίο συντονίζει την πανελλήνιας εμβέλειας δράση «Ψηφιακή Έξυπνη Περιφέρεια -Smart City Region». Η πρόταση της περιφέρειας Θεσσαλίας για τη μετεξέλιξή της σε Ψηφιακή Έξυπνη Περιφέρεια περιλαμβάνει δράσεις για την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, οι μεταφορές, το περιβάλλον, η υγεία και η ασφάλεια και πολιτική προστασία.

«Το όραμα που θέτει η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, είναι να αποτελέσουν οι νέες τεχνολογίες το μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της σε μια έξυπνη, ανοιχτή και διασυνδεδεμένη Αυτοδιοίκηση, που υιοθετεί και ενσωματώνει εκείνες τις ψηφιακές τεχνολογίες που επιτρέπουν την ανάπτυξη της οικονομίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, την επίτευξη αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης δημόσιας διοίκησης και πάνω απ όλα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Άξονες στρατηγικής και παρεμβάσεις για την Έξυπνη Περιφέρεια

Οι βασικοί άξονες για την επίτευξη του στόχου για μια Έξυπνη, Ανοιχτή και Διασυνδεδεμένη Περιφέρεια είναι οι έξυπνες υποδομές, οι έξυπνες διαδικτυακές πλατφόρμες και τεχνολογικές λύσεις και η χρήση και αξιοποίηση των εφαρμογών. Για το σκοπό αυτό, απαραίτητες είναι οι παρακάτω παρεμβάσεις:

Ανάπτυξη Υποδομών ΙοΤ: περιλαμβάνει την κάλυψη επιλεγμένων γεωγραφικών ζωνών εντός των ορίων της Περιφέρειας με εξοπλισμό ΙοΤ καθώς και την εγκατάσταση και ανάπτυξη υποδομών και εργαλείων που απαιτούνται για την οργανωμένη και συστηματική συλλογή δεδομένων μεγάλης κλίμακας

Δωρεάν WiFi για όλους, πολίτες, επισκέπτες, τουρίστες: Η Περιφέρεια συλλέγει στοιχεία (σύμφωνα με το GDPR) και προωθεί μηνύματα μέσω της εφαρμογής. Οι τοπικές επιχειρήσεις προβάλλονται στο σχετικό portal

Δημιουργία τρισδιάστατου (3D) ψηφιακού χάρτη της Περιφέρειας: Αφορά τη δημιουργία διαδικτυακής Χαρτογραφικής Πύλης μέσα από την οποία όλες οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στους πολίτες συγκεντρωμένες πάνω σε ένα χάρτη. Με αυτό τον τρόπο, οι πολίτες μπορούν να πληροφορούνται για τις δυνατότητες που τους προσφέρει η Περιφέρεια και η πόλη τους άμεσα, εύκολα και απλά από ένα και μόνο «σημείο» όπως είναι ένα χάρτης.

Κατηγορίες

Ετικέτες

Σχετικες Αναρτησεις

Ρεπορτάζ 07 Μαρτίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Μεταφορά πολιτών με προβλήματα μετακίνησης στα κέντρα εμβολιασμού από το Δήμο Περιστερίου

Για τη μεταφορά ηλικιωμένων, ατόμων με κινητικά προβλήματα, αλλά και μοναχικών πολιτών, προς και από…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 07 Μαρτίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Διάκριση Δήμου Παπάγου-Χολαργού για την ενεργειακή αναβάθμιση & αυτοματοποίηση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων

Την πρώτη θέση για το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης και Αυτοματοποίησης του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 07 Μαρτίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Διάκριση Δήμου Ηρακλείου Αττικής για τη δημοτική συγκοινωνία

Για την ανανέωση και τη διεύρυνση της λειτουργίας της Δημοτικής Συγκοινωνίας, διακρίθηκε με χάλκινο βραβείο,…