Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021
Η ΚΕΔΕ
09 Φεβρουαρίου, 2015

Μαδρίτη: 2.000 θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση

ripansi atmosfairikiΜε πρόστιμα από την Ε.Ε. κινδυνεύει να τιμωρηθεί η Μαδρίτη για τις παραβάσεις που καταγράφονται  στην ατμοσφαιρική ρύπανση για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Βασική πηγή ρύπανση είναι η εκπομπή καυσαερίων από τα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία στη Μαδρίτη μένουν 3,2 εκατ. κάτοικοι, εκατ. εκ  των οποίων ο ένας στους δύο διαθέτουν από ένα όχημα. Οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί ετησίως το θάνατο σε 2.000 πολίτες.

Το θέμα της ρύπανσης έχει φθάσει στα δικαστήρια από την οικολογική ομάδα «Οικολόγοι εν δράσει» η οποία έχει μηνύσει τη δήμαρχο Άννα Μποτέγια και τον υπεύθυνο περιβάλλοντος Ντιέγκο Σανχουανμπενίτο για παραβάσεις των ορίων ρύπανσης. Η οργάνωση αναφέρει ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου η Μαδρίτη ήδη ξεπέρασε ένα από τα ετήσια όρια υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δηλητηριώδες αέριο διοξείδιο του αζώτου στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τη  γαλλική ένωση Respire η Μαδρίτη κατατάσσεται ως η έκτη πιο μολυσμένη μεγάλη πόλη στην Ευρώπη, λίγες θέσεις πίσω από τη Ρώμη, το Λονδίνο και το Παρίσι. Οι δημοτικές αρχές της πόλης ανακοίνωσαν πως από την 1η Μαρτίου θα εφαρμοστούν νέοι περιορισμοί κυκλοφορίας και ταχύτητας, αν αυξηθούν περαιτέρω τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Μιγκέλ Καρμόνα, υποψήφιο δήμαρχο των Σοσιαλιστών στη Μαδρίτη, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο για αναπνευστικά προβλήματα είχαν αυξηθεί κατά 30 τοις εκατό το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, χωρίς όμως να υπάρχουν κάποια επίσημα νούμερα. Οι αξιωματούχοι του δήμου απορρίπτουν τις μηνύσεις και τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης ως κινήσεις δημοσιότητας πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαΐου. Εξάλλου η πόλη έχει περιορίσει την πρόσβαση οχημάτων ντίζελ σε ορισμένα τμήματα του κέντρου της Μαδρίτης, κάτι που σχεδιάζουν να πράξουν σύντομα και άλλες πόλεις όπως το Λονδίνο και το Παρίσι. Ωστόσο εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση λήψης αυτών των μέτρων. Το πρόβλημα διοξειδίου του αζώτου της Μαδρίτης αποδίδεται στο υψηλό ποσοστό οχημάτων (70 τοις εκατό) που χρησιμοποιούν καύσιμο ντίζελ, το οποίο είναι φθηνότερο αλλά προκαλεί μεγαλύτερη ρύπανση.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει επτά εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Κατηγορίες

Σχετικες Αναρτησεις

Δήμος Μαδρίτης 12 Ιουνίου, 2015
Η Μαδρίτη απέκτησε δήμαρχο προερχόμενη από την αριστερά έπειτα από 24 χρόνια

Μία αριστερή πρώην δικαστής, η οποία υποστηρίχθηκε από το κόμμα Podemos που τάσσεται κατά της…

Διαβάστε Περισσότερα
Δήμος Μαδρίτης 09 Φεβρουαρίου, 2015
Μαδρίτη: 2.000 θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Με πρόστιμα από την Ε.Ε. κινδυνεύει να τιμωρηθεί η Μαδρίτη για τις παραβάσεις που καταγράφονται…

Διαβάστε Περισσότερα