Άρθρο Localit 21 Απριλίου, 2021

Με νέα τροπολογία το ΥΠΕΣ ρυθμίζει πέντε ζητήματα για τους δήμους

Τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών  που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ρυθμίζει ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να σημειωθεί  ότι σύμφωνα με την  Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τις προβλέψεις των πέντε άρθρων της τροπολογίας προκαλούνται δαπάνες σε βάρος των δήμων ύψους 2,2 εκ. ευρώ και απώλεια εσόδων τους ύψους 12 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα  με την τροπολογία προβλέπονται τα εξής:

Το άρθρο 1  προβλέπει  ότι παρατείνεται αναδρομικά ειδικά για φέτος η ισχύς του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους  μέχρι 31 Μαΐου, αντί τέλος Μαρτίου.

Με το άρθρο 2, που αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ, προβλέπεται ότι ειδικά για τα ληξιπρόθεσμα της 31ης Μαρτίου 2021,  η εφαρμογή του Μηχανισμού αποτροπής συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους αναστέλλεται κατά ένα τρίμηνο και άρα η υποχρεωτική κατάθεση χρημάτων σε συγκεκριμένο δεσμευμένο λογαριασμό  του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων  για την κάλυψη των εν λόγω υποχρεώσεων. Όσα δε ποσά έχουν δεσμευτεί μέχρι τώρα, αποδεσμεύονται κατόπιν σχετικής αίτησης του ΟΤΑ.

Το άρθρο 3 προβλέπει τη μείωση από 5% σε 0,5% του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων που πληρώνουν στους δήμους τα νυχτερινά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης, καταστήματα με ποτά, κλπ, γεγονός που θα επιφέρει μείωση των εσόδων των δήμων. Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η απώλεια εσόδων των δήμων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 12 εκ. ευρώ.

Με το άρθρο 4 τροποποιούνται οι ισχύουσες διατάξεις (περ.β’ και γ’ της παρ.9 του αρ.109 του ν.3852/2010 και παρ.1 του αρ.22 του ν.4674/2020)  που αφορούν την αναδοχή οφειλών από τους δήμους για υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις τους,  και οι οποίες περιείχαν απαλλαγή από αστική,  ποινική ή άλλη ευθύνη για τα ρυθμιζόμενα ζητήματα.  Με τη νέα ρύθμιση διευρύνεται σημαντικά το πεδίο εφαρμογής. Τώρα θα εφαρμόζονται αναλόγως και σε κάθε είδους εταιρείες, των οποίων οι εταίροι είναι αποκλειστικά ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, ή, εφόσον συμμετέχουν και τρίτοι εταίροι, μόνο κατά το ποσοστό συμμετοχής των ΟΤΑ, ή και των νομικών τους προσώπων. Η δαπάνη που προκαλείται  για τους δήμους,  εκτιμάται από το ΓΛΚ στα 2,2 εκ. ευρώ.

Τέλος με το άρθρο 5  και για το 2021 τα χρήματα για την πυροπροστασία θα κατανεμηθούν από το υπουργείο Εσωτερικών  κατευθείαν στους Συνδέσμους ΟΤΑ.

Τροπολογία

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Εσωτερικών 14 Μαΐου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μ. Βορίδης: Στόχος μας η αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ προς όφελος των Ελλήνων πολιτών

Την ανάγκη βελτιστοποίησης της επάρκειας και της λειτουργίας των Αυτοδιοικητικών μηχανισμών, προκειμένου να είναι σε…

Υπουργείο Εσωτερικών 14 Μαΐου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ένταξη έργων ύψους 50 εκατ. ευρώ στο “Αντώνης Τρίτσης”

Είκοσι μία πράξεις, συνολικού ύψους 50.677.000 ευρώ, εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την…

Υπουργείο Εσωτερικών 14 Μαΐου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στις 19 Μαΐου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση

Το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα κατατεθεί προς ψήφιση στη…