Άρθρο Localit 10 Φεβρουαρίου, 2021

Κρίση COVID-19: Έγκριση για περαιτέρω ενίσχυση των οινοπαραγωγών από το ΕΚ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδια παράτασης των έκτακτων μέτρων που θα βοηθήσουν τον αμπελοοινικό τομέα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε προληπτικά το σχέδιο που θα παρατείνει για το 2021 τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς για τον αμπελοοινικό τομέα. Τα μέτρα αυτά αρχικά στόχευαν στην ενίσχυση των οινοποιών της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, ενώ πλέον έχουν ως πρόσθετο στόχο να βοηθήσουν τον τομέα να αντιμετωπίσει τις πλέον πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο της εμπορικής διαμάχης Airbus – Boeing.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την διατήρηση της έκτακτης ευελιξίας για τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ εθνικά προγράμματα στήριξης των οινοποιών. Στο πλαίσιο αυτό, καθιστούν δυνατές τις αλλαγές που συνδέονται με την προώθηση των αμπελοοινικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή αμπελώνων, καθώς και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη μεταποίηση, την εμπορία και την καινοτομία. Προβλέπουν επίσης την παρέκκλιση από τους κανόνες για τη στήριξη του πρώιμου τρύγου και επιτρέπουν στην ΕΕ να συγχρηματοδοτήσει τις δαπάνες που συνδέονται με την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή των αμπελώνων ή τον πρώιμο τρύγο, ακόμη και αν αυτές οι ενέργειες δεν αφορούν το σύνολο της παραγωγής.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και  θα ισχύσει αναδρομικά από τις 16 Οκτωβρίου 2020.

Να σημειωθεί ότι τρον Ιούνιο του 2020, το Κοινοβούλιο ενέκρινε σειρά έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της αγοράς για να βοηθήσει τους οινοπαραγωγούς και τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών της ΕΕ εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Κάλεσε ακόμη την Επιτροπή να προτείνει περαιτέρω μέτρα βοήθειας. Τον Ιούλιο, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ενέκρινε πρόσθετη δέσμη έκτακτων μέτρων για τον αμπελοοινικό τομέα.

 

Μετά από δύο αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τις επιδοτήσεις των Airbus και Boeing, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ είχαν τη δυνατότητα να επιβάλουν εκατέρωθεν δασμούς στις εξαγωγές τους. Ωστόσο, στα τέλη του 2020, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε πρόσθετους δασμούς σε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα της ΕΕ, στοχεύοντας κυρίως στους γαλλικούς και γερμανικούς μη αφρώδεις οίνους και τα οινοπνευματώδη ποτά. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να κηρυχθεί εκεχειρία στην εμπορική διαμάχη.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σητεία: Σε πλήρη λειτουργία το σύστημα τηλεμετρικών σταθμών προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων

Στη διάθεση του δημότη, σε πλήρη λειτουργία πλέον, είναι το σύστημα παρακολούθησης των τριών σταθμών…

Ρεπορτάζ 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καστοριά: Κατασκευή υδατοδεξαμενής στο Βίτσι για τις ανάγκες δασοπυρόσβεσης

Σύμβαση για το έργο «Κατασκευή ταμιευτήρα συγκέντρωσης νερού για τις ανάγκες δασοπυρόσβεσης της ευρύτερης περιοχής…

Ρεπορτάζ 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα ζητήματα που έθεσε ο δήμαρχος Εορδαίας στον Χρήστο Τριαντόπουλο

Σειρά ζητημάτων που αφορούν στον τομέα πολιτικής προστασίας, έθεσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς, στον υφυπουργό…