Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021
Η ΚΕΔΕ
Άρθρο Localit 13 Ιανουαρίου, 2021

Συνάντηση ΚΕΔΕ με τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ, στο επίκεντρο επανασχεδιασμός του “Αντώνης Τρίτσης”, νέο ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

Την πρώτη συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα έχει αύριο Πέμπτη το προεδρείο της ΚΕΔΕ, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ένωσης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

«Οφείλουμε να ενημερώσουμε την νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που τρέχουν. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα παρακολουθήσει και το πρώτο μας Διοικητικό Συμβούλιο στις 20 Ιανουαρίου, όμως στην αυριανή συνάντηση μας θα θέσουμε τα βασικά θέματα που πρέπει άμεσα να βρουν λύσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Η ατζέντα της αυριανής συνάντησης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα θέματα: Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, νέο ΕΣΠΑ – Ταμείο Ανάκαμψης, κινητικότητα, αρμοδιότητες, είσπραξη νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τους δήμους.

Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου η ΚΕΔΕ θα θέσει θέμα επανασχεδιασμού του, «αφού η έλλειψη πλαφόν αλλά και συγκεκριμένης στόχευσης σε κάποιες προσκλήσεις, έχει ήδη δημιουργήσει ζητήματα. Με τον επανασχεδιασμό, θα πρέπει να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των δήμων».

Για το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης η ΚΕΔΕ, όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, με υπόμνημα προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό θα θέσει το αίτημά της για «τον αυτοτελή ρόλο διαχείρισης που θα πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Επίσης  το θέμα της κινητικότητας το επαναφέρει η ΚΕΔΕ για συζήτηση με το υπουργείο Εσωτερικών καθώς, δυστυχώς,  δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις της.

«Τα έντονα παράπονα από πολλούς δήμους της χώρας είναι πλέον καθημερινά, αφού κυριολεκτικά έχουν αποψιλωθεί από υπαλλήλους και αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Η ΚΕΔΕ επαναφέρει τις προτάσεις της για την απαίτηση της “σύμφωνης γνώμης του δημάρχου”», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες, η ΚΕΔΕ σε συνέχεια των αποφάσεων των συνεδριακών διασκέψεων «θα επιμείνουμε στο ξεκαθάρισμα, τους πόρους και το προσωπικό για τις νέες αρμοδιότητες. Έπεται ο νέος κώδικας για την Αυτοδιοίκηση και ο νέος εκλογικός νόμος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Για την είσπραξη νέου φόρου ακίνητης περιουσίας από τους δήμους, ανέφερε ότι «η πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από τη diaNEOsis για την απευθείας απόδοση μέρους του ΕΝΦΙΑ έχει ενδιαφέρον, όμως θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση».

Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει τις επαφές της  με το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αιχμή στα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της ανακύκλωσης και των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Τέλος η ΚΕΔΕ αναμένει το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, «το νέο 4412». «Πρέπει οι δήμοι να μπορούμε να λειτουργούμε με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Κατηγορίες

Ετικέτες

Σχετικες Αναρτησεις

ΚΕΔΕ ... 25 Ιανουαρίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Δ. Παπαστεργίου: Η αλλαγή του εκλογικού νόμου και του Ν.4412 θα δώσουν έναν αέρα δυναμικής στην Αυτοδιοίκηση

Συνεδρίασε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, το ΔΣ της ΚΕΔΕ με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Μ.…

ΚΕΔΕ ... 25 Ιανουαρίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Ψήφισμα της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ για τη σεξουαλική παρενόχληση και βία κατά των γυναικών

Σύσσωμο το ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέδωσε ψήφισμα της Επιτροπής Ισότητας για την σεξουαλική παρενόχληση και…

Ρεπορτάζ 25 Ιανουαρίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Γ.Γ.Π.Π: Συστάσεις προς τους πολίτες ενόψει της νέας επιδείνωσης του καιρού

Συστάσεις προς τους πολίτες ενόψει της νέας επιδείνωσης του καιρού απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής…