Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021
Η ΚΕΔΕ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ PRODESA
Άρθρο Localit 21 Ιανουαρίου, 2021

“Κάνθαρος”:Πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης Δήμου Πειραιά για νοικοκυριά

Ο Δήμος Πειραιά ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Κάνθαρος», ένα σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης αποκλειστικά για νοικοκυριά. Στόχος είναι η διεύρυνση της ανακύκλωσης στην πόλη, με τη μέθοδο της Διαλογής στην Πηγή, η οποία έχει καθιερωθεί ευρωπαϊκά ως απαραίτητο στοιχείο για την αποτελεσματική ανακύκλωση απορριμμάτων. Ο «Κάνθαρος» βασίζεται στη λογική του όσο ανακυκλώνεις κερδίζεις.

Το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά στην ευρύτερη περιοχή του λόφου της Καστέλλας (Ταχυδρομικοί Κώδικες 18533 & 18534), όπου στο εξής η ανακύκλωση θα γίνεται από κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά και όχι στους μπλε κάδους.

Η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών θα πραγματοποιείται από την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου πόρτα – πόρτα, σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα καταμετράται η ποσότητα οικιακών απορριμμάτων που ανακυκλώνει κάθε νοικοκυριό και αναλόγως θα επιβραβεύεται με εκπτωτικά κουπόνια από επιχειρήσεις της πόλης.

Πως λειτουργεί:

Η πιλοτική λειτουργία του προγράμματος θα ξεκινήσει άμεσα, με τη δωρεάν διάθεση στους κατοίκους «έξυπνων» αυτοκόλλητων ετικετών, με 3 διαφορετικά χρώματα για την ταξινόμηση των 3 ρευμάτων ανακύκλωσης (Χαρτί, Χαρτόνι – Πλαστικές Φιάλες – Άλλα πλαστικά, Μέταλλο, Τετραπάκ). Στα αυτοκόλλητα θα αναγράφεται ένας μοναδικός 12ψήφιος αριθμός. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να καταμετρηθεί η ποσότητα απορριμμάτων που ανακυκλώνει το συγκεκριμένο νοικοκυριό και αναλόγως να επιβραβεύεται με σειρά εκπτώσεων και παροχών.

Όσοι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν να συμμετέχουν στην πιλοτική φάση της δράσης, μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους στην ακόλουθη ιστοσελίδα: https://www.e-kantharos.gr/

Παράλληλα, ειδικά συνεργεία από τον Δήμο Πειραιά ξεκίνησαν από χθες, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, κατ’ οίκον εγγραφές νοικοκυριών.

Επιπλέον, οι τοπικές επιχειρήσεις του Δήμου Πειραιά, φυσικά ή ηλεκτρονικά καταστήματα μπορούν να κάνουν δωρεάν την εγγραφή τους στην ίδια εφαρμογή και να παρέχουν και αυτές με τη σειρά τους εκπτώσεις στους δημότες που συμμετέχουν, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό και την τοπική οικονομία.

«Η ορθή και βιώσιμη διαχείριση των αστικών αποβλήτων αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δήμου μας για τα επόμενα χρόνια. Στόχος μας, με την εφαρμογή του προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης «Κάνθαρος» στα νοικοκυριά, είναι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα με τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης στην πόλη και να αυξήσουμε την ανακύκλωση των συσκευασιών, οι οποίες αποτελούν μια πολύ μεγάλη κατηγορία απορριμμάτων που παράγουμε ως Δήμος», δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, και πρόσθεσε ότι: «Ο «Κάνθαρος» είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να απολαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές από τα καταστήματα της πόλης μας, στηρίζοντας παράλληλα τις τοπικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά, ελπίζουμε να πάει καλά και σύντομα να επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές του Πειραιά. Σε αυτή την προσπάθεια, η συμμετοχή των κατοίκων και των επιχειρήσεων είναι καίρια και καθοριστική. Με απλές κινήσεις μέσα στην καθημερινότητά μας μπορεί ο καθένας από εμάς να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης μας, αλλά κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος. Είμαι βέβαιος πως όλοι μαζί θα μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να κερδίσουμε το στοίχημα της ανακύκλωσης στον Δήμο Πειραιά».

Στις μέρες μας η έννοια της ανακύκλωσης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και πρέπει όλοι να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και κάθε πολίτη που σέβεται και εκτιμά τον εαυτό του. Η σωστή ανακύκλωση προστατεύει την υγεία μας και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της δική μας και των παιδιών μας. Οι πολίτες μπορούν στην καθημερινότητά τους να βοηθήσουν, ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στην πόλης μας. Ξεκινά μια νέα διαδικασία στην αποκομιδή της Ανακύκλωσης, με σκοπό την προαγωγή και τη διεύρυνσή της και είμαι σίγουρος πως αυτή η νέα προσπάθεια  θα βρει την θετική ανταπόκριση των δημοτών. Άλλωστε μαζί έχουμε κάνει την πόλη μας καλύτερη και μαζί θα την προστατεύσουμε», είπε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας.

 

 

Κατηγορίες

Ετικέτες

Σχετικες Αναρτησεις

Ρεπορτάζ 07 Μαρτίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Μεταφορά πολιτών με προβλήματα μετακίνησης στα κέντρα εμβολιασμού από το Δήμο Περιστερίου

Για τη μεταφορά ηλικιωμένων, ατόμων με κινητικά προβλήματα, αλλά και μοναχικών πολιτών, προς και από…

Βιώσιμες Πόλεις 07 Μαρτίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Πάργα: Πρόταση χρηματοδότησης για δημιουργία «Πράσινου Σημείου»

Πρόταση χρηματοδότησης για την δημιουργία «Πράσινου Σημείου» με προϋπολογισμό ύψους 814.878,00€, κατέθεσε ο Δήμος Πάργας…

Ρεπορτάζ 07 Μαρτίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Λάρισα: Σε εξέλιξη η προετοιμασία υποδομών για τους σεισμόπληκτους της περιοχής

Για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων κατοίκων από τον σεισμό στις περιοχές της Ελασσόνας και…