Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021
Η ΚΕΔΕ
Άρθρο Localit 14 Ιανουαρίου, 2021

Η ατζέντα της σημερινής συνάντησης της ΚΕΔΕ με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών

Την πρώτη συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει σήμερα το προεδρείο της ΚΕΔΕ, προκειμένου να την ενημερώσει για τα προβλήματα των δήμων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Μάλιστα σε συνέχεια της σημερινής συνάντησης ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Πέτσας θα παρακολουθήσουν τη πρώτη για τη νέα χρονιά συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, στις 20 Ιανουαρίου.

Η ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα θέματα: Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", νέο ΕΣΠΑ – Ταμείο Ανάκαμψης, κινητικότητα, αρμοδιότητες, είσπραξη νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τους δήμους.

Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", όπως τόνισε ο πρόεδρος Δ. Παπαστεργίου στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΕ,  η ΚΕΔΕ αναμένεται να θέσει θέμα επανασχεδιασμού του, «αφού,  η έλλειψη πλαφόν αλλά και συγκεκριμένης στόχευσης σε κάποιες προσκλήσεις, έχει ήδη δημιουργήσει ζητήματα. Με τον επανασχεδιασμό, θα πρέπει να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των δήμων».

Για το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης η ΚΕΔΕ, όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, με υπόμνημα προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό θα θέσει το αίτημά της για «τον αυτοτελή ρόλο διαχείρισης που θα πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Επίσης  η ΚΕΔΕ θα επαναφέρει προς συζήτηση με το υπουργείο Εσωτερικών το θέμα της κινητικότητας καθώς, και δυστυχώς,  δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις της. «Τα έντονα παράπονα από πολλούς δήμους της χώρας είναι πλέον καθημερινά, αφού κυριολεκτικά έχουν αποψιλωθεί από υπαλλήλους και αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Η ΚΕΔΕ επαναφέρει τις προτάσεις της για την απαίτηση της "σύμφωνης γνώμης του δημάρχου"», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες, η ΚΕΔΕ σε συνέχεια των αποφάσεων των συνεδριακών διασκέψεων «θα επιμείνουμε στο ξεκαθάρισμα, τους πόρους και το προσωπικό για τις νέες αρμοδιότητες. Έπεται ο νέος κώδικας για την Αυτοδιοίκηση και ο νέος εκλογικός νόμος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Για την είσπραξη νέου φόρου ακίνητης περιουσίας από τους δήμους, ανέφερε ότι «η πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από τη diaNEOsis για την απευθείας απόδοση μέρους του ΕΝΦΙΑ έχει ενδιαφέρον, όμως θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση».

Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει τις επαφές της  με το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αιχμή στα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της ανακύκλωσης και των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Τέλος η ΚΕΔΕ αναμένει το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, «το νέο 4412». «Πρέπει οι δήμοι να μπορούμε να λειτουργούμε με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Κατηγορίες

Ετικέτες

Σχετικες Αναρτησεις

Ρεπορτάζ 16 Ιανουαρίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Στα λευκά η Θεσσαλονίκη, χιόνι σε Λάρισα, Τρίκαλα, Ήπειρο

Στα λευκά ντύθηκε η Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία. Η πυκνή…

Ρεπορτάζ 16 Ιανουαρίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Χιόνια και στην Αττική – Κλειστοί δρόμοι σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό

Έκλεισε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, και η οδός Τατοϊου, δύο…

Ρεπορτάζ 16 Ιανουαρίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Το πρώτο πάρκο σκύλων στη Νέα Σμύρνη

Έτοιμο να παραδοθεί σε λίγες μέρες και επίσημα στους μικρούς τετράποδους φίλους μας, είναι το…