Άρθρο Localit Απρίλιος 07, 2021

Έναρξη Διαβούλευσης για την Αναθεώρηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Κρήτης (RIS3Crete)

Στο πλαίσιο προετοιμασίας του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 η περιφέρεια Κρήτης αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία διαβούλευσης για την αναθεώρηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3).

Να σημειωθεί ότι ήδη η περιφέρεια Κρήτης έχει αποκομίσει μια σημαντική εμπειρία από την εφαρμογή της RIS3 στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Με τη νέα της πρωτοβουλία επιδιώκει να τεκμηριώσει καλύτερα τον προσανατολισμό της στρατηγικής για την επόμενη προγραμματική περίοδο, το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στο Concept Paper παρουσιάζονται συνοπτικά τα συμπεράσματα από την έως τώρα εφαρμογή της RIS3 καθώς και η πρόταση για την αναθεώρηση της. Οι προτεινόμενοι τομείς εξειδίκευσης είναι:

  • Ευφυής Τουρισμός Πολιτισμός
  • Βιώσιμη Αγροδιατροφή
  • Αποτελεσματική Υγεία και Ευεξία
  • Ψηφιακές Τεχνολογίες
  • Βιώσιμη Χρήση Πόρων

Τα πεδία εξειδίκευσης ανά τομέα αναφέρονται ενδεικτικά, στηρίζονται δε στην ανάλυση των προτάσεων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και των βασικών τάσεων στην διεθνή οικονομία. Σε αυτή τη φάση το ζητούμενο είναι να διατυπωθούν με σαφήνεια τα πεδία εξειδίκευσης ανά τομέα, στα οποία θα συγκεντρωθούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες της περιφέρειας για τη νέα προγραμματική περίοδο.

«Είναι χρήσιμο να διατυπώσετε την δική σας άποψη για το τύπο των δράσεων που θεωρείτε αναγκαίο να συμπεριληφθούν στα νέα προγράμματα (κίνητρα επενδύσεων, συμπράξεις, κουπόνια καινοτομίας, ενισχύσεις υποδομής, δημιουργία φορέων)» επισημαίνεται στην  πρόσκληση της περιφέρειας.

Για την υλοποίηση της στρατηγικής θα διατεθούν πόροι από πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021.

 

Επισημαίνεται ό,τι η RIS3 είναι μια ατζέντα οικονομικού μετασχηματισμού της περιφέρειας Κρήτης που βασίζεται σε τέσσερις γενικές αρχές:

  • Επιλογές και κρίσιμη μάζα,
  • Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα,
  • Συνδεσιμότητα και συστάδες (clusters), και
  • Συνεργατική ηγεσία.

«Ως εκ τούτου, τονίζει η περιφέρεια, είναι κρίσιμο να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας εκεί που συγκλίνουν οι περιφερειακές ερευνητικές και επιχειρηματικές δυνάμεις και διαφαίνονται προϋποθέσεις δημιουργίας ισχυρών πλεονεκτημάτων. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι ο περιορισμός των πεδίων και η συγκέντρωση των πόρων για να υπάρξουν σημαντικά αναπτυξιακά αποτελέσματα».

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ Απρίλιος 17, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Αθήνα: Επιχείρηση καθαριότητας στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, στην Κυψέλη

Συντονισμένη επιχείρηση καθαρισμού της πλατείας Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη, και των γύρω δρόμων έγινε τα…

Βιώσιμες Πόλεις Απρίλιος 17, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Σε εφαρμογή το νέο ψηφιακό σύστημα της ΔΕΥΑ Φαιστού

Σε εφαρμογή έχει τεθεί ήδη το νέο, αναβαθμισμένο ψηφιακό σύστημα της ΔΕΥΑ Δήμου Φαιστού, με…

Διαδρομές ... Απρίλιος 17, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Ο σχεδιασμός του Δήμου Θάσου για την τουριστική προβολή του νησιού

Στην ανάδειξη της ελληνικής φιλοξενίας, συμβάλει καθοριστικά ο Δήμος Θάσου. Όπως επισημαίνει  η  προώθηση και…