Άρθρο Localit 06 Μαΐου, 2021

Περαιτέρω έλεγχος από την ΕΕ για τη νομιμότητα των προβλέψεων του περιβαλλοντικού “νόμου Χατζηδάκη”

Νέες εξηγήσεις για το καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει ήδη παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παράλληλα  θα προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα των προβλέψεων  του περιβαλλοντικού ν.4685/2020, σύμφωνα με την Οδηγία για τις Μελέτες Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την Οδηγία για τους Οικοτόπους και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Αυτά αναφέρονται σε απάντηση του Επιτρόπου για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, VirginijusSinkevicius, στην επιστολή του Πέτρου Κόκκαλη και 49 άλλων ευρωβουλευτών,  σχετικά με τις προβλέψεις  για το περιβάλλον του νόμου 4685/2020 γνωστό και ως «νόμο Χατζηδάκη».

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ.  Κόκκαλη ο Virginijus Sinkevicius, αρμόδιος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απάντησε στην επιστολή-πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρου Κόκκαλη και της ευρωβουλευτή των Πρασινών, Γιούτα Πάολους, σχετικά με το νόμο Χατζηδάκη για «τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Σύμφωνα με την επιστολή, με το ν.4685/2020 για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», η κυβέρνηση επανέφερε την αδιαφάνεια, αναίρεσε σημαντικές δικλείδες προστασίας της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των ιδιωτικών επενδύσεων και επιτέθηκε  στο καθεστώς των περιοχών Natura 2000.

Την επιστολή συνυπέγραψαν 49 ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών.

Ο Επίτροπος Sinkevicius, για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντηση του, πως:

– Έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο διαδικασία ελέγχου της Ελλάδας, για μη συμμόρφωση στην υποχρέωση ουσιαστικής διαβούλευσης, με ικανό χρόνο σε πολίτες, οργανώσεις και τοπική αυτοδιοίκηση για να ενημερωθούν και να διαμορφώσουν άποψη στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στις αποφάσεις που αφορούν τους ίδιους, τον τομέα ευθύνης τους, ή το γνωστικό τους αντικείμενο.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από το Νοέμβριο του 2019, για τη μη αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των περιοχών Natura 2000.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως δραστηριότητες, όπως είναι τα ορυχεία και η εξόρυξη υδρογονανθράκων, δεν μπορούν να έχουν εκ προοιμίου εξαίρεση από τον έλεγχο περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περιοχές Natura 2000, όπως ψήφισε η κυβέρνηση με τον 4865, αφού είναι βέβαιη η σημαντική επίδραση τους στις περιοχές αυτές [βλ. Οδηγία για τους Οικοτόπους 92/43/ΕΟΚ”].

και τέλος,

– Πως η Επιτροπή θα προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα του «νόμου Χατζηδάκη», σύμφωνα με την Οδηγία για τις Μελέτες Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την Οδηγία για τους Οικοτόπους και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκά 13 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθορίζει τα βασικά βήματα για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων

Η κινητοποίηση επαρκούς χρηματοδότησης τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα είναι «ζωτικής σημασίας»…

Ευρωπαϊκά 18 Ιανουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιταλία: Με ανάλυση DNA θα εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες των σκύλων που αφήνουν τα περιττώματα των ζώων τους στον δρόμο

Μια ιταλική επαρχία αποφάσισε να στραφεί στα τεστ γενετικού υλικού για να αντιμετωπίσει τις… ακαθαρσίες…

Ευρωπαϊκά 16 Νοεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΕ: Η Κομισιόν ανανεώνει την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης για δέκα χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ανανεώσει για δέκα χρόνια την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης…