Μάρτιος 31, 2021

Δήμος Χερσονήσου. Ο πρώτος Δήμος με πιστοποιητικό ασφάλειας ISO 27001 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

O Δήμος Χερσονήσου ως οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης, επεξεργάζεται καθημερινά ηλεκτρονικά προσωπικά δεδομένα, ενώ παράλληλα παρέχει πλήθος ηλεκτρονικών υπηρεσιών και διαδικασιών, μέσω των πληροφοριακών συστημάτων που διαθέτει, καθώς και μέσω των διαδικτυακών εφαρμογών της Δημόσιας Διοίκησης.

Η Δημοτική Αρχή , όπως και κάθε δημοτική αρχή ,έχει βασικό  μέλημα  την διασφάλιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και διαδικασιών του Δήμου σε κάθε στάδιο εκτέλεσης τους, χρησιμοποιώντας τεχνικές και εργαλεία κυβερνοασφάλειας.

Ο Δήμος Χερσονήσου  έχει θεσει  ως προτεραιότητα την ανάπτυξη ισχυρότερης δράσης στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας(CYBERSECURITY), με στόχο την αύξηση  της εμπιστοσύνης των πολιτών στα ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο  Χερσονήσου Γιαννη Σεγκο ,είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που πήρε την πιστοποίηση ISO 27001, σε απόλυτη αρμονία με τη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου επισημαίνεται η σημασία υιοθέτησης και εφαρμογής ενδεδειγμένων πλαισίων ασφαλείας (Frameworks) και βέλτιστων πρακτικών, όπως το πρότυπο ISO 27001.

Οι πρακτικές αφορούν στις διασφαλίσεις και στα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία των συστημάτων, των πληροφοριών και των χρηστών τους.

Σύμφωνα με τα πρότυπα του ISO, ο Δήμος πλέον συμμορφώνεται με τη σχετική νομοθεσία του GDPR η οποία προβλέπει οικονομικές κυρώσεις (π.χ. Νόμος για τα προσωπικά δεδομένα), μπορεί να μειώσει τα συμβάντα σχετικά με την ασφάλεια, να εξασφαλίσει τα αγαθά και τα περιουσιακά στοιχεία του από υποβάθμιση, απώλεια, ζημιά, κλοπή ή αποζημιώσεις, να εξασφαλίσει την άμεση επαναφορά και λειτουργία του οργανισμού σε περίπτωση καταστροφής μεγάλης κλίμακας και να παρουσιάσει σημαντική ετοιμότητα όσον αφορά το εθνικό πλάνο κυβερνοασφάλειας σε σχέση με αντίστοιχους φορείς.

 

Μάλιστα, για την ορθή και ασφαλή λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων του Δήμου Χερσονήσου, έγινε η εγκατάσταση Συστήματος Κυβερνοασφάλειας που θα παρέχει μια ενοποιημένη εικόνα της κατάστασης της ασφάλειας του δικτύου του Δήμου, από πολλαπλές και ετερογενείς μορφές παρακολούθησης.

 

Το αυτόνομο σύστημά Κυβερνοασφάλειας:

  1. Συγκεντρώνει τις καταγραφές ασφάλειας από όλες τις συσκευές που αλληλοεπιδρούν στο δίκτυο,
  2. Εξάγει τις απαραίτητες πληροφορίες,
  3. Συνενώνει και εξάγει αποτελέσματα της κατάστασης του δικτύου σε πραγματικό χρόνο,
  4. Αντιδρά στην περίπτωση ανίχνευσης μιας κακόβουλης ενέργειας βάσει προκαθορισμένων ενεργειών.

Στόχος είναι να οικοδομηθεί ένας ανοικτός και ασφαλέστερος κυβερνοχώρος, ειδικά στη νέα εποχή, όπου πλέον κυριαρχούν οι ψηφιακές πρακτικές, όπως αποδεικνύεται και από την υγειονομική κρίση που διανύει ο κόσμος μας .

Κατηγοριες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές Δήμων Απρίλιος 07, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Δήμος Παύλου Μελά – Δομή υποστήριξης παιδιού και οικογένειας “ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ”

Η Δομή Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα» είναι μία νέα δράση της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής…

Καλές Πρακτικές Δήμων Μάρτιος 19, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Δήμος Σερρών: Δωρεάν WiFi σε δημόσιους χώρους και μετακίνηση με ποδήλατο

Δωρεά WiFi σε δημόσιους χώρους παρέχει ο Δήμος Σερρών , μετά την ολοκλήρωση του έργου…

Καλές Πρακτικές Δήμων Μάρτιος 12, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Τήλος: Το νησί που ανατρέπει τα δεδομένα στην παραγωγή ενέργειας.

Σαν προβολή από το μέλλον στον τομέα της ενέργειας, φαντάζει το πρωτοποριακό έργο TILOS που…