Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021
Η ΚΕΔΕ
22 Δεκεμβρίου, 2020

Αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κ.Ε.Δ.Ε. για κινητικότητα και ρυθμίσεις οφειλών προς Δήμους

Συνεδρίασε χθες εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ με τηλεδιάσκεψη, με αντικείμενο της συνεδρίασης δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τις αιρετές Διοικήσεις των Δήμων κι επηρεάζουν τη λειτουργία των δημοτικών μας υπηρεσιών.

Τα ζητήματα της κινητικότητας του προσωπικού των ΟΤΑ, καθώς και το θέμα της ενίσχυσης της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με την αποπληρωμή μέσω ρύθμισης των συσσωρευμένων οφειλών προς τους Δήμους .

Τι αποφασίστηκε για το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών προς τους Δήμους

Η Ε.Ε. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος εξέφρασε τη διαφωνία της με τη διαφαινόμενη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, η οποία, όπως διαμορφώθηκε, αφορά μικρή μερίδα δημοτών μας.

Τουναντίον στην αρχική ρύθμιση που είχε παρουσιάσει το ΥΠΕΣ δινόταν η δυνατότητα σε παλαιούς και νέους οφειλέτες να αποπληρώσουν με ευνοϊκούς όρους τις υποχρεώσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή συγκυρία που βιώνουν, ενώ και οι Δήμοι θα μπορούσαν να εισπράξουν ανείσπρακτες οφειλές, που θα έδιναν ανάσα στα ταμεία τους.

Στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, διαπιστώνεται ότι έχει τροποποιηθεί το περιεχόμενο της αρχικής πρότασης του ΥΠΕΣ, με αποτέλεσμα η ρύθμιση με τη νέα διατύπωσή της να δίνει σε σημαντικά μικρότερο αριθμό συμπολιτών μας, τη δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτήν. Αφήνει εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων την πλειοψηφία των οφειλετών, που δεν ανήκουν μάλιστα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που ούτε και οι ΟΤΑ επιθυμούν να διευκολύνουν.

Τονίστηκε ότι οι Δήμοι δεν έχουν ανάγκη από ρυθμίσεις που δεν εξυπηρετούν τους στόχους που τίθενται.

Με βάση τα παραπάνω, η Ε.Ε. της ΚΕΔΕ ζητά την ψήφιση μιας ρύθμισης που θα είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, προκειμένου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους συμπολίτες μας να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τους Δήμους με ευνοϊκό καθεστώς. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν τα ταμεία των Δήμων, αλλά και η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμων και πολιτών.

Τι αποφασίστηκε για το ζήτημα της Κινητικότητας

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εδώ και χρόνια εκφράζει την αγωνία της για το γεγονός, ότι ενώ αυξάνονται διαρκώς οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες των Δήμων, δεν συμβαίνει το ίδιο ούτε με τους πόρους, ούτε και με το προσωπικό τους. Ειδικότερα για το προσωπικό των ΟΤΑ, έχει επανειλημμένα τονιστεί ότι μειώνεται διαρκώς, τόσο εξαιτίας των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων και της μη πρόσληψης νέου προσωπικού, όσο και λόγω του καθεστώτος της κινητικότητας που εφαρμόζεται σε όλο το Δημόσιο Τομέα.

Το καθεστώς της κινητικότητας αποψιλώνει διαρκώς τους Δήμους από έμπειρο κι απαραίτητο αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι επιλέγουν να μετακινηθούν σε άλλους φορείς της δημόσιας Διοίκησης, χωρίς να λαμβάνεται προηγουμένως υπόψη ούτε η γνώμη των Δημάρχων, αλλά ούτε και οι πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες των Δήμων στους οποίους εργάζονται.

Η κατάσταση αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων από τους Δήμους μας υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι, οι οποίοι μέσω της κινητικότητας βλέπουν να στερούνται ακόμη και τους λίγους εργαζόμενους που έχουν στη διάθεσή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν πολλές φορές ούτε στοιχειωδώς, στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί προς την αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού  ότι θα δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, η Ε.Ε. της ΚΕΔΕ διαπιστώνει ότι τελικά δεν λαμβάνεται καμία απόφαση προς την κατεύθυνση που επιθυμούν οι Δήμοι.

Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνεται στην απόφαση της Ε.Ε. η πάγια θέση της ΚΕΔΕ που είναι να αποτελεί προαπαιτούμενο η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, για να μπορεί να μετακινηθεί κάποιος εργαζόμενος σε άλλο Δήμο.

Επίσης επισημάνθηκε ότι η ΚΕΔΕ δεν είναι αντίθετη στην κινητικότητα υπαλλήλων από Δήμο σε Δήμο, αρκεί αυτή να γίνεται μόνον για πολύ σοβαρούς λόγους (υγείας ή ανάγκη συνένωσης οικογενειών), ώστε να μην επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών

Κατηγορίες

Σχετικες Αναρτησεις

Covid-19 ... 25 Ιανουαρίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Δημήτρης Παπαστεργίου , Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. : Η αλλαγή του εκλογικού νόμου μαζί με την αλλαγή των αρμοδιοτήτων, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και στην...

Με τη συμμετοχή του Υπ. Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και του Αναπληρωτή ΥΠΕΣ, Στέλιου Πέτσα, συνεδρίασε…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 22 Ιανουαρίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Η νόσος COVID-19 αποτελεί ευκαιρία για την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής ατζέντας. Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ Δημητρίου Κάρναβου, Δημάρχου Καλλιθέας

Διαβάστε την συνέντευξη πατώντας εδώ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 22 Ιανουαρίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης η συνεδρίαση του…