Άρθρο Localit 29 Απριλίου, 2021

Αλλαγές στην κατανομή των πόρων του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ζητά η ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας

Αλλαγές για τις κατανομές των πόρων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ζητάει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ το θέμα απασχόλησε τα μέλη του ενώ εκφράστηκε ανησυχία καθώς, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΠΕΔ, «φαίνεται ότι ευνοούνται κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και οι Δήμοι που είναι έδρες νομών, οι οποίοι αν και με μικρότερο πληθυσμό από άλλους Δήμους του ίδιου νομού με μεγαλύτερο πληθυσμό, λαμβάνουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση έναντι των τελευταίων».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι αιρετοί έθεσαν κυρίως το ζήτημα της δίκαιης κατανομής των πόρων του «Αντώνης Τρίτσης», αποτυπώνοντας τις ενστάσεις τους και τις αρρυθμίες που δημιουργήθηκαν από την επιβολή πλαφόν και τα κριτήρια του.

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ συντάχθηκαν πλήρως με την ομόφωνη απόφαση – ψήφισμα της ΚΕΔΕ να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο μοντέλο κατανομής των πόρων, ώστε να αμβλυνθούν οι αδικίες, ενώ κατέθεσαν και ειδικότερες παρατηρήσεις και προτάσεις, όπως να μην συνυπολογίζεται ο ΦΠΑ στο συνολικό πλαφόν ανά Δήμο στις προτάσεις των έργων, να συνυπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο η ίδια συμμετοχή των δήμων, να υπάρξει ιδιαίτερη πρόνοια για τους ορεινούς, νησιωτικούς μικρούς Δήμους, και να ληφθούν υπόψη και τα ιδιαίτερα προβλήματα των αστικών Δήμων.
Το τελικό κείμενο της ΠΕΔΚΜ για τις κατανομές των πόρων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» θα διαμορφωθεί εντός των επόμενων ημερών και θα σταλεί στα αρμόδια υπουργεία και την ΚΕΔΕ.
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ

Το Δ.Σ της ΚΕΔΕ στην αντίστοιχη απόφαση του, αποφάσισε να ζητήσει πέντε συγκεκριμένες αλλαγές στο περιεχόμενο της ΚΥΑ, που αφορούν στην κατανομή των πόρων με βάση τα παρακάτω σημεία:

    1. Να μην προσμετρηθούν οι πόροι που έχουν ήδη διατεθεί μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 στους πόρους του προγράμματος «Α. Τρίτσης», ιδιαίτερα για έργα που αφορούν την ύδρευση και αποχέτευση.
    2. Να μεταφερθεί και να χρηματοδοτηθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα ειδικό πρόγραμμα, που αφορά τους τομείς της Αγροτικής Ανάπτυξης και Οδοποιίας.
    3. Να ζητηθεί η άμεση κινητοποίηση της ΕΕΤΑΑ και της ομάδας μηχανικών που πρέπει να δημιουργήσει, ώστε να στηριχθούν οι μικροί Δήμοι στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τα έργα που θα προτείνουν για χρηματοδότηση από το Α. Τρίτσης.
    4. Να «προηγηθούν οι πόροι του προγράμματος», δηλαδή οι Δήμοι να είναι αυτοί που θα κερδίζουν από τις εκπτώσεις των έργων.
    5. Να μπουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στις εντάξεις των έργων των Δήμων, από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 15 Μαΐου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δια ζώσης επαναλειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Ν. Σμύρνης

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο επαναλειτουργεί με διά ζώσης μαθήματα στους εγγεγραμμένους μαθητές της πόλης , για…

Ρεπορτάζ 15 Μαΐου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέοι βατήρες στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας

Νέοι σύγχρονοι βατήρες τοποθετήθηκαν στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας. Από τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου συνεχίζονται…

Ρεπορτάζ 15 Μαΐου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιωάννινα: Δήμος και ΚΕΚ ΟΑΕΔ συμπράττουν για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Στην υλοποίηση δύο ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την κατάρτιση στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων…