Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021
Η ΚΕΔΕ
PRODESA, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓ. ΑΠΟΔΟΣΗΣ
Συνεδριακές Διασκέψεις
Άρθρο Localit 12 Νοεμβρίου, 2020

2η Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Θεσσαλίας – Συνεχής ενημέρωση

Ξεκίνησαν στις 10 το πρωί οι εργασίες της δεύτερης εξ αποστάσεως  συνεδριακής διάσκεψης μελών της ΓΣ της ΚΕΔΕ από την ΠΕΔ Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των συνεδριακών διασκέψεων της ΚΕΔΕ με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας.

Η ΚΕΔΕ, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ για την ανάσχεση της πανδημίας του covid-19, υλοποιεί με συνέπεια το πρόγραμμα των εξ΄ αποστάσεως συνεδριακών της διασκέψεων που έχει ήδη εξαγγείλει, ενόψει του διαλόγου που πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα με το υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και Αυτοδιοίκησης  και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια των διασκέψεων θα υπάρξει εκτενής διάλογος πάνω στα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του θεσμού. Θα τοποθετηθούν οι συμμετέχοντες πάνω στο περιεχόμενο των εισηγήσεων που έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο και θα προκύψουν συμπεράσματα, που θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης της ΚΕΔΕ προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Αύριο, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνεδριακή διάσκεψη με τα μέλη  της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιασκέψεων, δέκα συνεδριακές διασκέψεις έως και 11 ∆εκεμβρίου 2020.


Δημήτρης Παπαστεργίου:  Με συγκεκριμένες θέσεις , διεκδικούμε αναβαθμισμένο ρόλο για τους δήμους στο νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους

rpt

Την ανάγκη να συνεχίσει η Αυτοδιοίκηση να στέκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και να διεκδικήσει τον διακριτό της ρόλο στο νέο σχεδιασμό της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου  μιλώντας στην συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

«Η πανδημία είναι εδώ και πρέπει ενωμένοι να συνεχίσουμε την σπουδαία δουλειά που έκαναν όλοι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλο αυτό το διάστημα από τον Μάρτιο. Τώρα οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και πρέπει ενωμένοι να σταθούμε δίπλα σε όποιον μας χρειάζεται.
Όμως η πανδημία δεν πρέπει να μας σταματήσει από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν της Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε μια νέα σύγχρονη Τ.Α. σοβαρή, μετρημένη, ενημερωμένη, αποτελεσματική με ενότητα για να να κρατήσουμε όρθιες τις κοινωνίες και να πάμε μπροστά.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

 • Συνεχίζεται η διαδικασία του διαγωνισμού για τις μάσκες

Παρά τα κάποια δημοσιεύματα για προβλήματα της ΚΕΔΕ με το Ελεγκτικό Συνέδριο για την διαδικασία της παραγωγής και διανομής του δεύτερου κύματος μασκών στα σχολεία θέλω να σας ενημερώσω ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει.  Ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες, όπως προβλέπονται.

Αντίστοιχοι έλεγχοι έγιναν και στην πρώτη φάση του πρώτου διαγωνισμού. Μετά την αλλαγή των προδιαγραφών έγινε νέος διαγωνισμός και είμαστε στη φάση της εξέτασης του φακέλου ώστε να προχωρήσουμε κανονικά.

 • Μνημόνιο Συνεργασίας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Το όραμα της ΚΕΔΕ για μία νέα Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση περνάει από τη διαφάνεια και το μνημόνιο συνεργασίας της ΚΕΔΕ με την ΕΑΔ δίνει τον τόνο. Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου: «Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε διαδικασίες και νοοτροπίες που θα μας προφυλάξουν από κινδύνους που υπάρχουν λόγω της γραφειοκρατίας και κακών πρακτικών του παρελθόντος. Η συνεργασία και η τεχνογνωσία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα αλλάξει τον τρόπο δουλειάς και θα μας διασφαλίσει».

Στη Συνεδριακή Διάσκεψη της ΠΕΔ Θεσσαλίας έκανε παρέμβαση η κυρία Μαρία Κωνσταντινίδου από την Διεύθυνση Ακεραιότητας της ΕΑΔ η οποία παρουσίασε τους τρεις πυλώνες της συνεργασίας ΚΕΔΕ – ΕΑΔ – ΕΕΤΑΑ: Κατάρτιση προτύπων, εγχειριδίων, κωδίκων συμπεριφοράς και δεοντολογίας, κανονισμών λειτουργίας και οδηγιών. Υποστήριξη Δήμων στη λειτουργία Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση Δήμων, εισαγωγική εκπαίδευση και διεξαγωγή σεμιναρίων

Ο ρόλος Εσωτερικού Ελέγχου βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου, βοηθά τους υπαλλήλους στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών και εξασφαλίζει την καλή φήμη του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής.

 • Χρειάζεται κοινή αντίληψη για το περιεχόμενο της Μεταρρύθμισης

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη να αντιληφθούν όλοι οι αιρετοί του θεσμού «ότι δεν αρκεί απλά ένα νομοσχέδιο για να αλλάξει το Κράτος και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Δήμων. Αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα. Χρειάζεται κοινή αντίληψη. Να συμφωνήσουμε ως συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) με την Κυβέρνηση σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για τους στόχους, το περιεχόμενο και τη διαδικασία της Μεταρρύθμισης. Χρειάζεται να υπάρχουν οι απαραίτητοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο μοντέλο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης το πόσο γρήγορα θα πετύχουμε την ψηφιοποίηση των Δήμων μας και πως αυτοί θα λειτουργούν σε ένα δια-λειτουργικό σύστημα μεταξύ των τριών επιπέδων διοίκησης , Κεντρικού Κράτους, Περιφερειών και Δήμων».

 • Βάζουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι «προτεραιότητά μας δεν είναι να μας δοθούν απλά νέες αρμοδιότητες, αλλά οι πόροι για να ασκήσουμε καταρχήν αυτές που ήδη έχουμε. Θέλουμε καταρχήν αυτά που έχουμε, με ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητας, με πόρους και προσωπικό. Και επιπλέον θέλουμε ενεργό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, στο νέο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα Α. Τρίτσης, στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των όσων συμβαίνουν στα όρια των Δήμων μας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι Δήμοι υλοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δημόσιες πολιτικές και συνεπώς πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο και στην χάραξή τους».

 • Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι αντικείμενο του διαλόγου των συνεδριακών μας διασκέψεων είναι «να βρούμε τρόπους για να μας λυθούν τα χέρια, για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στην Πατρίδα και τους πολίτες. Πώς θα μπορούμε να διοικούμε αποτελεσματικά τους Δήμους μας. Ξέρουμε τον τρόπο. Έχουμε σχέδιο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να πάμε τις τοπικές μας κοινωνίες μπροστά .Και η πορεία αυτή περνά μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Γιατί Δυνατή Αυτοδιοίκηση, σημαίνει ισχυρές τοπικές κοινωνίες».


Αθ. Νασιακόπουλος, πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας: Αν θέλουμε Αυτοδιοίκηση αυτάρκη, αυτόνομη και αποτελεσματική απαιτείται επαναπροσδιορισμός σχέσης κράτους-αυτοδιοίκησης

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για ακόμη μια φορά απέδειξε ότι διαθέτει και τη βούληση και το μηχανισμό για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο μέτρο του δυνατού. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να προτείνει και να υλοποιήσει δράσεις που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της απειλής που είναι η δημιουργία μιας νέας χαμένης γενιάς και η απειλή για τη διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Αθ. Νασιακόπουλος, δήμαρχος Κιλελέρ, ανοίγοντας, την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, τις εργασίες  της 2ης Συνεδριακής  Διάσκεψης της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης ο κ. Νασιόπουλος ανέφερε:

«Διαχρονικά ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι διεκδικητικός. Πάντα διεκδικούμε από όλες τις κυβερνήσεις, από όλους τους αρμόδιους υπουργούς το καλύτερο. Είναι γεγονός ότι η Κεντρική εξουσία πάντα μας χρωστάει και εμείς από τη μεριά μας πάντα το ζητάμε. Δε θέλουμε όμως αυτή η ιδιαιτερότητα της σχέσης κράτους-αυτοδιοίκησης να μετατραπεί σε ένα είδος παιχνιδιού. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση υλοποιεί σημαντικές αρμοδιότητες που στις περισσότερες περιπτώσεις δε συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Εάν θέλουμε μια αυτοδιοίκηση να είναι αυτάρκης, αυτόνομη και αποτελεσματική θα πρέπει να επαναπροσδιορισθεί με καλύτερους όρους η σχέση κράτους-αυτοδιοίκησης. Θέλουμε το κράτος να εμπιστεύεται την αυτοδιοίκηση και το αντίστροφο, γιατί μόνο έτσι θα αποκατασταθεί και η σχέση με τον πολίτη. 

Αναφερόμενος  στο κεντρικό θέμα των συνεδριακών διασκέψεων, του διαλόγου δηλαδή, που πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα με το υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και Αυτοδιοίκησης  και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, ο κ. Νασιακόπουλος είπε πως έχει γίνει πολύ συζήτηση στο παρελθόν.

«Κάναμε βήματα, λύσαμε προβλήματα, αλλάξαμε νοοτροπίες χωρίς όμως να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα» σημείωσε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά θα γίνει κάτι καλύτερο.

Σε ότι αφορά τις ζημιές που υπέστησαν ο δήμοι Καρδίτσας, Φαρσάλων, Μουζακίου, Παλαμά, Αργιθέας και Αλμυρού, «δυστυχώς δεν περιγράφονται με λόγια», αλλά ούτε και οι δήμοι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου μεγέθους προβλήματα με τους μηχανισμούς που διαθέτουν.

«Απαιτείται οργάνωση, εθνική στρατηγική, πρόγραμμα και σαφής κατανομή αρμοδιοτήτων. Αυτές οι πλημμύρες δεν αφορούν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, Φαρσάλων και Αλμυρού αλλά σε όλη την Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.

Ζήτησε δε από την κυβέρνηση «να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε όλα τα οικονομικά βοηθήματα που αφορούν στις πληγείσες επιχειρήσεις, στους άστεγους κατοίκους, στα καταστραμμένανοικοκυριά, στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, να δοθούν άμεσα και στην ολότητά τους. Σε διαφορετική περίπτωση πολύ φοβάμαι ότι οι πληγείσες περιοχές θα ορθοποδήσουν δύσκολα και αργά».

Ο κ. Νασιακόπουλος κατέθεσε στο διάλογο σειρά προτάσεων, όπως:

 • Με αυτή τη διαπίστωση προτείνω το άμεσο κλείσιμο των ημιτελών έργων του Αχελώου.
 • Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους προς την Αυτοδιοίκηση για έργα περιφερειακής εμβέλειας.
 • Επαναπροσδιορισμός των ορίων αρμοδιότητας μεταξύ κράτους, αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.
 • Αύξηση πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση
 • Άμεση αλλαγή του Ν. 4412.
 • Απόδοση των φόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που εισπράττονται από το κράτος και δεν αποδίδονται.
 • Απ’ ευθείας απόδοση τοπικών φόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • Να περιέλθουν στους Δήμους όλες οι διαδικασίες που αφορούν στη λειτουργία και αδειοδότηση των λαϊκών αγορών.
 • Αποκλειστική ευθύνη των Δήμων η καθαριότητα, ανακύκλωση, επεξεργασία και αξιοποίηση απορριμμάτων.
 • Εμπλοκή της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στον προγραμματισμό και σχεδιασμό του ΕΣΠΑ.
 • Επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων για την απόδοση των ΚΑΠ.
 • Στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας πρέπει να διευκρινιστεί πλήρως ο ρόλος των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ καθώς επίσης σε ποιους ανήκει η ευθύνη για τα ποτάμια, τα ρέματα και τα κανάλια.
 • Δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού από τους δήμους
 • Θεσμική αποτύπωση του ρόλου των ΠΕΔ.

Αναλυτικά η


Ο Τ. Θεοδωρικάκος καλεί την Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

Κάλεσμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας να συμβάλει και αυτήν τη φορά  στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κορονοϊού, απεύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στη σημερινή συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει τον ισχυρό πυλώνα τις επόμενες εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται για να σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία με συνοχή, ενότητα και αλληλεγγύη. Ζούμε τις πιο δύσκολες συνθήκες μετά την μεταπολίτευση.  Η επιτυχία της πρώτης φάσης της πανδημίας έκανε κάποιους να νομίζουν ότι απαλλαγήκαμε αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Θα δοκιμαστούμε τις επόμενες εβδομάδες» προειδοποίησε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους δημάρχους «να τηρηθούν όλα τα μέτρα με την βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας και το προσωπικό παράδειγμα των δημάρχων και των αιρετών που έχουν μεγάλη επιρροή στις περιοχές τους. Θέλω να σας παρακαλέσω να θέσετε σε συναγερμό τις κοινωνικές δομές και τους θεσμούς ώστε με δράσεις και παρεμβάσεις να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη. Με τη μετακίνηση προσωπικού από υπηρεσίες που τώρα είναι σε αναστολή θωρακίστε τις υπηρεσίες σας για να είστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Όλα αυτά είναι προϋπόθεση για να κερδίσουμε τη μάχη με το χρόνο».

Ο κ. Θεοδωρικάκος  ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα βγει η νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημείωσε ότι παρά την πανδημία «δεν κάμπτεται η πορεία των μεταρρυθμίσεων» και ότι   αύριο ανακοινώνεται το νέο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, το οποίο μεταξύ των άλλων «θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και της Αυτοδιοίκησης που θα μπορέσει να έχει νέους εργαζόμενους με νέες απαιτήσεις και διάθεση προσφοράς και διαφορετική ποιότητα δουλειάς».

Αναλυτικά η εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών:

Θέλω να ευχηθώ περαστικά στον Θανάση Νασιακόπουλο και να βγει νικητής από τον κορονοϊό.
Η Τ.Α. θα αποτελέσει τον ισχυρό πυλώνα τις επόμενες εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται για να σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία με συνοχή, ενότητα και αλληλεγγύη.

Ζούμε τις πιο δύσκολες συνθήκες μετά την μεταπολίτευση.

Η επιτυχία της πρώτης φάσης της πανδημίας έκανε κάποιους να νομίζουν ότι απαλλαγήκαμε αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Θα δοκιμαστούμε τις επόμενες εβδομάδες.

Θέλω να καλέσω την Τ.Α. να συμβάλει και αυτήν τη φορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κορονοϊού. Πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα με την βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας και το προσωπικό παράδειγμα των Δημάρχων και των αιρετών που έχουν μεγάλη επιρροή στις περιοχές τους.
Θέλω να σας παρακαλέσω να θέσετε σε συναγερμό τις κοινωνικές δομές και τους θεσμούς ώστε με δράσεις και παρεμβάσεις να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη. Με τη μετακίνηση προσωπικού από υπηρεσίες που τώρα είναι σε αναστολή θωρακίστε τις υπηρεσίες σας για να είστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί.
Όλα αυτά είναι προϋπόθεση για να κερδίσουμε τη μάχη με το χρόνο. Μέσα στο χειμώνα το εμβόλιο θα έρθει και στην Ελλάδα καθώς η Κυβέρνηση έχει φροντίσει να συμμετέχει η χώρα στο πρόγραμμα ώστε να εμβολιαστούν πρώτα οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη και στη συνέχει οι υπόλοιποι.
Πρέπει να ανταπεξέλθουμε για να τα βγάλουμε πέρα.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα βγει η νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όμως παρόλα αυτά δεν κάμπτεται η πορεία των μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας.
Αύριο ανακοινώνεται το νέο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, μια κρίσιμη μεταρρύθμιση για την αξιοκρατία στο Ελληνικό Δημόσιο. Το ν/σ αυτό θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και της Αυτοδιοίκησης που θα μπορέσει να έχει νέους εργαζόμενους με νέες απαιτήσεις και διάθεση προσφοράς και διαφορετική ποιότητα δουλειάς.

Σας ζητάω συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από τις Προσυνεδριακές σας διαδικασίες ώστε να τις αξιολογήσουμε και να τις αξιοποιήσουμε στην πολυπεπίπεδη διακυβέρνηση.

Συνεχίζουμε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με έργα ύψους 2,5 δις ευρώ.
Με συνάντηση που θα έχουμε με την ΚΕΔΕ την επόμενη εβδομάδα θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες του προγράμματος.

Υπέγραψα έργα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που εντάχθηκαν στο «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ για 10 Δήμους και τις επόμενες μέρες θα δοθούν οι λεπτομέρειες.

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και στο Υπουργείο οι εντολές έιναι στην σχετική υπηρεσία είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε οι Δήμοι να γίνου δικαιούχοι του προγράμματος.

Σας ευχαριστώ που με καλέσατε, εύχομαι και πάλι περαστικά στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας. Να προσέχουμε όλοι ώστε ενωμένοι να δουλέψουμε για να βγει η πατρίδας μας αλώβητη από αυτή την περιπέτεια.


Θ. Λιβάνιος : Θα δοθούν αρμοδιότητες που θα μπορούν να τις ασκήσουν όλοι Δήμοι.

Στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, έκανε αναφορά στην προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα ,από Κυβέρνηση και ΚΕΔΕ, για τη στήριξη των Δήμων στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστη η περιοχή, από τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσε ο Ιανός.

Επισήμανε ότι η κατανομή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων λόγω πανδημίας, έγινε με βάση την εφαρμογή αλγορίθμου. Στόχος του Υπουργείου είναι να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των πόρων και προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνουν όσες διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται.

Σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ προωθούνται οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα, με προτεραιότητα τη ρύθμιση που δίνει παράταση τριών επιπλέον μηνών στην περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Ταμείων. Ενώ η αποπληρωμή θα γίνει σε 11 δόσεις, που θα ξεκινήσουν το 2022 κι όχι την προσεχή χρονιά.

Όσον αφορά το νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, ανέφερε ότι πρέπει επιτέλους το Κεντρικό Κράτος να εμπιστευτεί την αυτοδιοίκηση. Να δοθούν αρμοδιότητες που θα μπορούν να ασκηθούν από όλους τους Δήμους από την πρώτη μέρα. Αυτό προϋποθέτει να υπάρξει ξεκαθάρισμα στις αρμοδιότητες μεταξύ Κράτους, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Περιφερειών και Δήμων. Στο ζήτημα αυτό έδωσε το παράδειγμα της εκπαίδευσης, όπου οι Δήμοι έχουν μια σειρά από ευθύνες, χωρίς όμως να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία των σχολείων.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει έναν νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ, σε συμφωνία με την ΚΕΔΕ όσον αφορά τα κριτήρια που θα τεθούν. Αλλά και στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, που αποτελεί εστία της διαφθοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χρειαζόμαστε απλοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, με στόχο αποτελεσματικότερους ελέγχους με λιγότερους μηχανισμούς.

Όσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά ο ρόλος κάθε αυτοδιοικητικού οργάνου, με στόχο τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν θα λάβουν υπόψη τις απόψεις των Δήμων, γιατί οι Δήμοι γνωρίζουν τα προβλήματα, μπορούν να δώσουν λύσεις και να καταστούν εργαλεία τοπικής ανάπτυξης.

Τέλος ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενίσχυσης των Δήμων για τη στήριξη των ΚΔΑΠ της χώρας. Με επιπλέον 15 εκ. ευρώ διασφαλίζεται η λειτουργία τους για φέτος, ενώ χιλιάδες παιδιά θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δημιουργική απασχόληση.


.Μ. Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας ΥΠ.ΕΣ.: Είμαστε στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , που έχει αποδείξει ότι στηρίζει τη χώρα

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως αξιόπιστου εταίρου για την στήριξη και την ανάπτυξη της χώρας. Τόνισε ότι το Υπουργείο εξετάζει πάντα τις οικονομικές ανάγκες των Δήμων και ανταποκρίνεται θετικά με τις έκτακτες επιχορηγήσεις, όπως αυτή που θα πιστωθεί στις επόμενες μέρες οριζόντια και θα είναι ύψους μισής μηνιαίας δόσης ΚΑΠ, καθώς και για να καλύψουν πάγιες ανάγκες τους. Επιπλέον υπογράμμισε ότι θα θα δοθούν όλες οι απαιτούμενες παρατάσεις έργων που έχει λήξει ο χρόνος υλοποιήσής τους,  και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το πλαφόν που μπήκε ώστε να μπορούν όλοι οι Δήμοι να εντάξουν έργα σε αυτό το πρόγραμμα, κι όχι να εξαντληθούν οι πόροι χρηματοδοτώντας προτάσεις έργων λίγων Δήμων, που θα έχουν την ικανότητα να καταθέσουν άμεσα ώριμες μελέτες.


Δημήτρης Κάρναβος – «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι»:  Αυτό που χρειαζόμαστε είναι νέο παραγωγικό μοντέλο με εργαλείο σύγχρονους ισχυρούς δήμους

«Περνάει δύσκολες στιγμές ο τόπος, δύσκολες στιγμές και η Παγκόσμια Κοινότητα. Αλλά η  υγεία ενός συστήματος, των θεσμών και μιας χώρας συνολικά, φαίνεται ακριβώς από  το πως αντιδρά σε μια κρίση. Αν λοιπόν υπήρχε ένας τρόπος να μετρήσουμε το πως ανταποκρίθηκαν οι θεσμοί της ελληνικής πολιτείας στην κρίση της πανδημίας, είναι σίγουρο ότι η Τ.Α, ειδικά του Α΄βαθμού, θα έβγαινε στην 1η θέση», είπε ο Δημήτρης Κάρναβος , εκ μέρους της αυτοδιοικητικής παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», και δήμαρχος Καλλιθέας, ξεκινώντας την εισήγησή του.

Υπενθύμισε ότι,  οι δήμοι της χώρας, ήταν αυτοί που σήκωσαν στην πλάτη τους μεγάλο μέρος από τη διαχείριση των κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας, αυτοί που συνέδραμαν  δυναμικά  στο να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις, πάντα  σε σχέση με τις δυνατότητές τους,  ήταν αυτοί που κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, και από απόσταση και σε υψηλό επίπεδο.  Και το έκαναν, όπως είπε,  χωρίς να δανειστούν χωρίς  να μπουν σε ελλείμματα.  «Χωρίς αυτό  να σημαίνει, όπως παρατήρησε, ότι, δεν περιμένουμε  την άμεση ενίσχυσή μας όπως εξάλλου το υπουργείο έχει δεσμευθεί».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι όλα  τα παραπάνω δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά . «Και στα μνημόνια, οι δήμοι ήταν αυτοί  που στήριξαν την  ελληνική κοινωνία, και μάλιστα ως γνωστό, επιβάρυναν και  το λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό».

 Για να επισημάνει στην συνέχεια  πως,  «αν λοιπόν κάποιοι ψάχνουν αποδείξεις για το προφανές, το γεγονός δηλαδή ότι στην Ελλάδα η Τ.Α, παρά τον συγκεντρωτισμό, παρά την πίεση που έχει, παρά τις αδυναμίες αποτελεί τελικά  τη μόνη ελπίδα για την πραγματική αλλαγή  προφανώς μπορεί να είναι εμπαθείς, ή απλά  προσπαθούν να κρατήσουν τον τόπο κολλημένο στο παρελθόν» .

Αναφερόμενος στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, ο κ. Κάρναβος, τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να δούμε την Ελλάδα και την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση  σε επίπεδα σύγχρονου κόσμου.

«Παρότι είμαστε η κοιτίδα η γενέτειρα της Αυτοδιοίκησης- και μάλιστα στη Θεσσαλία έχουμε μιλήσει για κοινότητες- και της αποκέντρωσης, έχουμε το πιο συγκεντρωτικό κράτος».

Πως να νοείται ανάπτυξη χωρίς ενεργό ρόλο της Τ.Α, αναρωτήθηκε,  όταν έχουμε εκατοντάδες πολυποίκιλους  τουριστικούς προορισμούς,   τόσες χιλιάδες τοπικά προϊόντα,  όταν έχουμε τον απίστευτο  πλούτο στον πολιτισμό και και στην εκπαίδευση. «Αυτά όλα δεν χωράνε  στο κουστούμι του συγκεντρωτισμού, γι΄αυτό χρειάζεται η πολυεπίπεδη διοίκηση, αλλά χρειάζεται και η πολυπολικότητα», όπως είπε.

Πρόσθεσε δε ότι,  «όλα αυτά, όσο πιο πολλά είναι και σύνθετα, τόσο  πιο απλή πρέπει να είναι η νομοθεσία και το λειτουργικό πλαίσιο. Δεν μπορεί να έχουμε  χιλιάδες Προεδρικά Διατάγματα, λαβύρινθους αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων και  όλα να ξεκινούν από πάνω προς τα κάτω. Άρα αυτό που χρειάζεται στη λειτουργία του κράτους είναι  ένα νέος καταστατικός χάρτης μια νέα αρχιτεκτονική συνολικά για τη λειτουργία της πολιτείας».

Βασικό στοιχείο, όπως τόνισε ο κ. Κάρναβος,  πρέπει να είναι οι περισσότεροι ρόλοι και φυσικά, συνταγματικά κατοχυρωμένα, οι  περισσότεροι πόροι για την αυτοδιοίκηση.

«Έχει ανοίξει κουβέντα για την ανάπτυξη, για το πεδίο της Παιδείας και της Υγείας…  Προφανώς πρέπει να είναι η διαλειτουργικότητα  μεταξύ των επιπέδων της δημόσιας διοίκησης. Ξεκάθαροι κανόνες, διακριτοί ρόλοι  διακριτές ευθύνες.  Μόλις τελειώσει η κρίση πρέπει να προχωρήσουμε τη συζητηση.  Αισθανόμαστε το υπουργείο δίπλα μας  στην καθημερινότητα,αλλά τώρα είναι η ώρα των μεγάλων τομών», όπως ανέφερε.

Στη συνέχεια ο κ. Κάρναβος επεσήμανε ότι είναι ώρα να συζητηθεί  η μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ, στους δήμους, χωρίς τη μείωση των διαθέσιμων πόρων , ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα αξιοποίησης και άλλων χρηματοδητικών εργαλείων, πχ. δημοτικών ομολόγων κ.α.

Αναφέρθηκε επίσης και στο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού και των προσλήψεων, κάνοντας λόγο για αποκέντρωση σε θέματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Πρότεινε τέλος πυλώνες δημοκρατικού ελέγχου  στις τοπικές  διακυβερνήσει φέροντας ώς παράδειγμα τον θεσμό του Συνήγορου του Δημότη, εκλεγμένο από το λαό, ως θεσμικό αντίβαρο. Δεν μπορεί η δικαιολογία  του μη ελέγχου, πολλές φορές η συκοφάντηση της αυτοδιοίκησης να στηρίζει τη λογική του συγκεντρωτισμού και την μόνιμης υπονόμευσης της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, όπως είπε.

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Κάρναβος, τόνισε ότι στην υγειονομική κρίση η Τ.Α  ήταν νικητής, όμως είναι  μπροστά μας η οικονομική κρίση και τελικά η θεσμική κρίση. Αυτό λοιπόν που χρειαζόμαστε είναι νέο παραγωγικό μοντέλο. «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», αυτό πιστεύουμε ότι είναι το εργαλείο και ότι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι, ο πλέον κρίσιμος.


Ιωάννης Τσιάμης – Αυτοδιοικητικό Κίνημα: Η Αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται πρόσθετες εκτελεστικές αρμοδιότητες, αλλά ρόλο στο σχεδιασμό και δημόσιων πολιτικών

Την κριτική  του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» για όσα εξελίσσονται  και αφορούν την Αυτοδιοίκηση, αλλά και τις θέσεις και προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται αναφέρθηκε ο Ι. Τσιάμης, μιλώντας εκ μέρους του της παράταξής του στη δεύτερη συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Θεσσαλίας.  

Ειδικότερα ο κ. Τσιάμης σημείωσε την αντίθεση της παράταξής του για τη χρηματοδότηση με 2 εκ. ευρώ από τους ΚΑΠ της ΕΕΤΑΑ αλλά υπογράμμισε την αναγκαιότητα  τεχνικής στήριξης των δήμων. Εξέφρασε τη διαφωνία του τη μη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων και των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ διαφώνησε και με την απόφαση να αναλάβει η ΚΕΔΕ τον διαγωνισμό για τις μάσκες.

Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση ο κ. Τσιάμης σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται πρόσθετες εκτελεστικές αρμοδιότητες, αλλά νέο ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δημόσιων πολιτικών. Επίσης  ξεκαθάρισε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει ουσιαστική διαβούλευση εκ μέρους της, καθώς αυτό προϋπέθετε ότι,  το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών θα έπρεπε να έχει καταθέσει προς συζήτηση τους άξονες, το πλαίσιο, τις κατευθύνσεις, το χρονοδιάγραμμα, να έχουν εμπλακεί και τα υπόλοιπα υπουργεία στη συζήτηση και στη συνέχεια να καταθέσει η ΚΕΔΕ τις προτάσεις της.

Τέλος ο κ. Τσιάμης  τόνισε ότι η ΚΕΔΕ θα πρέπει να ανακτήσει το θεσμικό της ρόλο, να επικροτεί ό,τα βρίσκει στη σωστή κατεύθυνση, να διεκδικεί όταν αδικούν ή αγνοούν την Αυτοδιοίκηση.


Απόστολος Καλογιάννης, Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία: Καθίσταται ισχυρή ανάγκη η αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης λόγω των λειψών πόρων

Την ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα «χθες όχι αύριο» τόνισε ο Απ. Καλογιάννης εκπρόσωπος της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας  και δήμαρχος Λαρισσαίων, σημειώνοντας ότι πλέον τίθεται ζήτημα πιθανής κατάρρευσής του.

«Πέρα από τα μηχανήματα, είπε,  ας έχουμε υπόψη και το ανθρώπινο δυναμικό, που βρίσκεται στα όριά του και οι όποιες προσλήψεις και στήριξη του ΕΣΥ πρέπει να γίνει χθες και όχι αύριο, διότι ακούω από τους γιατρούς του νοσοκομείου μας ότι είναι στα όρια της ανθρώπινης αντοχής».

Αναφερόμενος στον απόηχο του «Ιανού» και των τεράστιων καταστροφών που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία το  προηγούμενο διάστημα, υπογράμμισε ότι ανακύπτει ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά στον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας σε τοπικό , πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Αναφερόμενος ο κ. Καλογιάννης στο στόχο του συνεδρίου που είναι η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , υπογράμμισε ότι «αυτό σημαίνει οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και των πόρων που την στηρίζουν και βέβαια ανελέητο χτύπημα της γραφειοκρατίας, η οποία δημιουργεί και ένα ισχυρό πλέγμα των αντιστάσεων σε ό,τι καινοτόμο και καινούργιο πάει να κάνει η ίδια η Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ότι η ανάγκη αναβάθμισης της Αυτοδιοίκησης καθίσταται πιο ισχυρή λόγω  των λειψών πόρων τονίζοντας το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα της Αυτοδιοίκησης να διατεθούν δύο επιπλέον δόσεις των ΚΑΠ για την αντιμετώπιση των έκτακτων δαπανών και απώλειας εσόδων λόγω του κορονοϊού, αντίθετα, είπε,  το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει μείωση των ΚΑΠ κατά 300 εκ. ευρώ και «αυτό είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη».

Σε  ότι αφορά τις αρμοδιότητες ο δήμαρχος Λαρισαίων είπε πως πρέπει να ξεκαθαριστεί τι αρμοδιότητες έχει η Αυτοδιοίκηση. Υπογράμμισε ότι η μεταφορά στην Αυτοδιοίκηση των αρμοδιοτήτων  της προσχολικής αγωγής και της πρωτοβάθμιας υγείας που προβλέπεται από την επιτροπή Κοντιάδη, δεν μπορεί να γίνει χωρίς συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, ισχυρή βούληση και  ισχυρή οικονομική στήριξη.

Τέλος ο κ. Καλογιάννης επισήμανε ότι κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση παραμένουν συσσωρευμένα και άλυτα και ότι είναι ανάγκη η Αυτοδιοίκηση να θέσει μετρήσιμους στόχους στις διεκδικήσεις της.


Γιώργος Ιωακειμίδης, Νέα Αυτοδιοίκηση: Σημαντικό έλλειμμα να γίνονται αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τη συμμετοχή της

Ο κ. Ιωακειμίδης εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους πληγέντες δήμους, σημειώνοντας ότι , «δυστυχώς η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει»

«Νομίζω, είπε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε με ησυχία ένα μηχανισμό στήριξης, με τη συνεργασία της Πολιτείας προφανώς, αλλά και με τη δική μας συμμετοχή για το πως θα μπορούμε να είμαστε συνεπείς και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους συναδέλφους που κάθε φορά πλήττονται. Το είδαμε πρόσφατα στη Θεσσαλία και την Κρήτη και αύριο, ίσως, σε κάποια άλλη περιοχή,  γιατί δεν θα σταματήσει εδώ».

Ο κ. Ιωακειμίδης σημείωσε υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα που αφορά τις αλλαγές που γίνονται στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τη συμμετοχή της και την άποψή της.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, είπε, και η ΚΕΔΕ πρέπει να επιμείνει να είμαστε παρόντες και να έχουμε άποψη σε οτιδήποτε γίνεται για μας».

Ο κ. Ιωκειμίδης σημείωσε ότι «εδώ και ένα χρόνο ακούμε τα ίδια πράγματα. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κορονοϊος μας πήγε όλους πάρα πολύ πίσω, είναι προφανές αυτό, ελπίζω να τελειώσει  αυτή η διαδικασία μέσα στο 2021 και να δρομολογηθούν όλα αυτά που περιμένουμε να γίνουν από το υπουργείο Εσωτερικών».

Επίσης χαρακτήρισε σημαντικό το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», γιατί δίνει τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα οι δήμοι σε μια δύσκολη εποχή, σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν αδιανόητες καθυστερήσεις μηνών και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα για την προμήθεια από τους δήμους  απορριμματοφόρων και μηχανημάτων.

Τέλος αναφερόμενος στις σχολικές καθαρίστριες ο κ. Ιωακειμίδης, είπε ότι είναι πολύ μεγάλο το κόστος για τους δήμους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι για το δήμο του η δαπάνη είναι πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ. Τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση.


Π. Νταής – «Λαϊκή Συσπείρωση» : Συνέχεια των αναδιαρθρώσεων του αστικού κράτους οι αλλαγές που προετοιμάζει η κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση

Ως συνέχεια των αναδιαρθρώσεων του αστικού κράτους, χαρακτήρισε τις επικείμενες αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση,  στην τοποθέτησή του εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Π. Νταής.

Όπως είπε θα είναι, ένα ακόμη κομμάτι σ’ αυτό το  παζλ  που συμπληρώνεται και το οποίο εναρμονίζεται με τις ανάγκες που έχει σήμερα το κεφάλαιο, που βρίσκεται  σε κρίση για να μπορέσει να την ξεπεράσει.

Σε ότι αφορά  τους δήμους τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές και να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες τους για να υπηρετήσουν το επιτελικό κράτος, το οποίο απεμπολεί τις υποχρεώσεις του και τις φορτώνει μέσω της φορολόγησης στους δημότες.

Ο κ. Νταής κατηγόρησε την ΚΕΔΕ, γιατί έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να πειθαρχήσουν οι δήμοι στις δημοσιονομικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων και ιεραρχώντας προτεραιότητες που είναι στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών πολιτικών, όπως είναι οι αστικές αναπλάσεις, οι έξυπνες πόλεις,  η τουριστική ανάπτυξη.

Απουσιάζουν  όμως, όπως είπε, έργα όπως η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία. Αυτά τα προβλήματα έρχονται και επανέρχονται όλο και πιο οξυμένα.  Και πρόσθεσε ότι   ακόμη και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», από τα 2,5 δις ευρώ μόνο κάτι ψίχουλα των 40 εκατ. θα πάνε γι’ αυτές τις δράσεις.

Η  άποψη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είπε ο Π. Νταής, προκρίνει δράσεις που μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων. Όλα αυτά τα χρόνια με σειρά από αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις ( Καλλικράτης, Κλεισθένης, Καποδίστριας) πέρασαν  στην τοπική διοίκηση υποχρεώσεις που είχε το κράτος στα χέρια του και τις φόρτωσε στις πλάτες των δημοτών, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Δεν μπορεί το κράτος να είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, δεν μπορεί να ξεχωρίσεις μια περιοχή να αποτελέσει όαση ανάπτυξης όταν βιώνεις σε όλη την Ευρώπη, σε όλες τις προηγμένες καπιταλιστικές χώρες και στη χώρα μας μια τεράστια κρίση, που ο κορονοϊός την επιτάχυνε.

Άρα θεωρούμε ότι μια σειρά από μέτρα τα οποία θα έρθουν το επόμενο διάστημα όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν στον αναπτυξιακό προσανατολισμό, όπως λένε οι εισηγήσεις της ΚΕΔΕ, αλλά επί της ουσίας θα πρέπει να βάλουμε τη συζήτηση ανάπτυξη για ποιον.


Νίκος Σακούτης – «Συντονισμός Αιρετών»: Χωρίς ισχυρά οικονομικά, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κουβέντα για  ανακατανομή των αρμοδιοτήτων

«Θεωρούμε ότι οι ΟΤΑ, οι δήμοι,  όπως εξελίσσονται τα πράγματα και με τα μηνύματα που στέλνει τόσο η κυβέρνηση μέσα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών, δεν είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε», επεσήμανε ξεκινώντας την εισήγησή του στην συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Θεσσαλίας, εκ μέρους της αυτοδιοικητικής παράταξης «Συντονισμός Αιρετών», Νίκος Σακούτης.

Όπως είπε, «μιλάμε για αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων. Μπορεί  να υπάρξει ισχυρή αυτοδιοίκηση χωρίς ισχυρά οικονομικά; Ποια μηνύματα στέλνει η κυβέρνηση με το νέο προσχέδιο; Μείωση κατά 150 εκατ. που φτάνει τα 300 στην πραγματικότητα,  όσον αφορά τους ΚΑΠ. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι θα έχουμε αύξηση 284 ευρώ, ως ίδιους πόρους. Μα είναι δυνατόν σ’ αυτές τις συνθήκες να μιλάμε ότι θα μειώνονται περαιτέρω οι ΚΑΠ, και αντίστοιχα θα έχουμε αύξηση των ιδίων πόρων;».

 Το μήνυμα που στέλνεται,  λοιπόν, όπως τόνισε,  είναι ότι θα πάμε σε διπλή φορολόγηση. Διπλή φορολόγηση αυτή την εποχή; Μία φορολόγηση που θα έχουμε μέσα από τους άμεσους και έμμεσους φόρους, μέσα από τον ΕΝΦΙΑ, μέσα από τον φόρο φυσικών και νομικών προσώπων…

Αναφερόμενος στο θέμα των οικονομικών των ΟΤΑ, ο κ. Σακούτης επεσήμανε ότι  για «οποιαδήποτε κουβέντα γίνεται  για τα οικονομικά, πρέπει να λέμε ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθούν οι ΚΑΠ και να εφαρμοστεί  χθες ο νόμος. Χωρίς ισχυρά οικονομικά, χωρίς τα οικονομικά, που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση, που πληρώνουν οι πολίτες,  δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κουβέντα περαιτέρω για το θέμα  της  ανακατανομής των αρμοδιοτήτων».

 «Εμείς,  είπε ο κ. Σακούτης, δεν θεωρούμε ότι  μπορούμε να πάμε σε μια λογική παράλυσης των δήμων, αφυδάτωσης των δήμων και παράλληλα να  δημιουργούμε  άλλους θεσμούς για να  ξεπεράσουμε τις αδυναμίες, οι οποίες δεν είναι τυχαίες, είναι κατευθυνόμενες, είναι  σε σχέση με τις πολιτικές επιλογές που υπάρχουν από τα πάνω».

Και κατέληξε στην εισήγησή του λέγοντας ότι την ίδια στιγμή που μιλάμε για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, στον βασικό τομέα που έχει λόγο η αυτοδιοίκηση ,και πρέπει να έχει, που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, περάσαμε σε ένα εθνικό σχέδιο το οποίο αποπνέει ένα βαθύτατο συγκεντρωτισμό και μια βαθύτατη ιδιωτικοποίηση. Και για τις ΑΠΕ λόγο δεν έχουν πια οι δήμοι, βλέπουμε μια πλήρη ιδιωτικοποίηση ερήμην των δήμων.

Αναλυτικά οι θεματικές εισηγήσεις στο https://kedke.gr/category/synedriakes-diaskepseis-2020/

Σχετικες Αναρτησεις

Ρεπορτάζ 27 Ιανουαρίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Συνεδριάζει αύριο Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο- Τι θα συζητηθεί

Συνεδριάζει αύριο στις 11:00 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ ... 27 Ιανουαρίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
ΠΟΥ: Σε 70 χώρες εντοπίζεται η βρετανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού, σε 31 η νοτιοαφρικανική

Ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου έχει εντοπιστεί η βρετανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού…

Ρεπορτάζ 27 Ιανουαρίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Χανιά: Με 400 νέα αντιβακτηριδιακά κρεβάτια εξόπλισε τα ολοήμερα Νηπιαγωγεία του ο Δήμος

Με 400 νέα αντιβακτηριδιακά κρεβατάκια ενισχύθηκε ο σχολικός εξοπλισμός των νηπιαγωγείων του Δήμου Χανίων, ενώ…